اسیدهای میوه (AHA) را بهتر بشناسیم

ترکیبات اسید میوه یا آلفا هیدرکسی اسیدها دسته ای از داروهای موضعی پوست هستند که امروزه در جهت رطوبت رسانی پوست، جوانسازی صورت، درمان آکنه، بهبود تغییرات دراز مدت آفتابی و بعنوان روشن کننده  پوست کاربرد دارند.

مواد اسیدی شامل:

  • اسید سیتریک (مرکبات خصوصا لیمو)
  • اسید گلیکولیک (نیشکر)
  • اسید لاکتیک  (شیر ترشیده)
  • اسید مالیک (سیب)
  • اسید تارتریک (انگور)
  •  اسید مندلیک (بادام تلخ)

از میان اسید های فوق، اسید گلیکولیک بیشترین ماده مصرفی میباشد. این مواد بصورت محلول، لوسیون، ژل و کرم با غلظتهای مختلف استفاده میشوند. با غلظت های کم و زیر 10 درصد این اسیدها، تنها پوسته ریزی خیلی خفیف (به دلیل جدا شدن لایه شاخی پوست) ایجاد میشود و رطوبت پوست کمی افزایش می یابد و دارو با این غلظت بدون اجازه پزشک قابل استفاده است.

غلظت متوسط دارو که بین 10 تا 50 درصد میباشد کاربرد درمانی داشته و لایه برداری خفیف روی پوست ایجاد می نماید. دارو با این غلظت تا حدی سطح پوست را صاف و روشن تر کرده و در صورت مصرف دراز مدت موجب کاهش چروکهای ظریف پوست میشود. دارو با غلظت بالای 10 درصد توسط پزشک تجویز میشود.

مکانیسم کاهش چروک بخاطر تحریک فیبروبلاستهای لایه میانی پوست و افزایش تولید بافت همبندی (موکوپلی ساکاریدها) و الیاف کلاژن پوست میباشد. در غلظتهای بالای 50 درصد (خصوصا در غلظتهای 50 تا 70 درصد)، اسیدهای میوه جهت پیلینگ شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرند که توسط پزشک متخصص پوست انجام میشود. 

 پیلینگ با اسیدهای میوه درجهت کاهش چروکهای پوستی، بهبود تغییرات دراز مدت آفتابی، درمان آکنه خفیف تا متوسط، کاهش سایز منافذ پوستی و درمان ملاسما و تیرگی پوست مورد استفاده قرار میگیرد.

عوارض اسیدهای میوه:

عوارض اسیدهای میوه اگر بصورت مناسب مورد استفاده قرار بگیرند, بسیار کم میباشد. گاهی سوزش, قرمزی خفیف و خارش پوست ایجاد میشود که باقطع دارو از بین میروند.

در پیلینگ شیمیایی گاهی لک دراز مدت صورت و ندرتا اسکار (ایجاد بافت مرده) ایجاد میشود.

منبع: دکتر مرتضی حیدری متخصص پوست، مو و زیبایی